Lavt selvværd kan man behandle

Lavt selvværd symptomer kan man behandle. Jeg har selv lidt af lavt selvværd siden folkeskolen. Jeg har lige afsluttet mine egen behandling hos en dygtig psykolog. I behandlingen har vi blandt andet set på måden jeg ser mig selv på og hvordan jeg ser andre på. Vi har brugt mange praktiske øvelser og psykologen havde mange eksempler jeg kunne genkende situationer fra. Det vigtigste jeg lærte under vores sessioner var at det er vigtigt hele tiden at huske på at vi alle lever i dan samme verden – men at vi opfatter den meget forskellige – fra menneske til menneske.

Når jeg oplever noget og tror fuldt og fast på at det er sådan, så passer det måske ikke. Det er bare noget jeg har inde i mit eget hoved. Måske fordi jeg forventer at det skal være sådan. Måske har jeg altid troet at det er sådan. Mit største selvværds problem er at jeg ofte tror at folk ikke kan lide mig. Nu har jeg både lært at det ikke nødvendigvis er sandt – det er inde i mit eget hoved – og jeg har også lært at det er i orden – at alle ikke behøver at kunne lide mig.

Det arbejder jeg stadig på at slutte fred med. Det er svært. Noget andet jeg har lært er at det ofte er mine egne tanker, som skaber visse følelser af mindreværd i mig. Det føles meget tungt når jeg har disse tanker og får negative følelser herved. Det behøver ikke nødvendigvis være sådan. Nu har jeg nogle gode redskaber som at jeg i mine tanker former et positivt budskab – det kan være noget som at sige til mig selv at denne situation helt sikkert vil ændre sig til noget positivt.

Det er svært og jeg skal stadig øve mig i det. Men det har været rigtigt fint at opdage at jeg selv ofte skaber det negative, og at jeg selv – ved enkle redskaber kan ændre situationer tanker og følelser til noget positivt. Jeg kan selv være med til at skabe mine egne følelser og oplevelser. En anden metode er at hvis man lever for meget med følelser fra oplevelser i fortiden, kan man prøve at genskabe dem i tankerne og så forsøge at ændre dem til noget mere positivt, bare ved at ændre den måde man tænker om på det på. Til noget positivt.